Piektdien, 8.martā noslēgusies pirmā atklātā ekonomikas olimpiāde – konkurss, kuru organizēja RTU Inženierzinātņu vidusskolas audzēkņi. Vairāk nekā simts skolēnu no visas valsts centās parādīt, cik labi pārzina ekonomikas un finanšu pratības jomas. 

Olimpiādē, kas norisinājās RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātē (IEVF), dalībnieki varēja pārbaudīt savas spējas jautājumos, kas ir saistīti ar valūtām, finanšu tirgiem, valsts lomu ekonomikā un daudzām citām ar ekonomiku saistītām tēmām. Olimpiādes mērķis ir izglītot vidusskolēnus interesantā veidā par ekonomikas priekšmetu, attīstīt viņu finanšu pratības spējas, kā arī veicināt interesi par studijām ekonomikas priekšmetā.  

Olimpiādes uzdevumus sagatavoja RTU Inženierzinātņu vidusskolas 12. klases skolēni un Ekonomikas Valsts olimpiādes laureāti Rūdis Freipičs un Gvido Šnuka, sadarbojoties ar IEVF mācībspēkiem,  SEB banku un citiem nozaru ekspertiem.  

 

“Olimpiādes organizēšana Latvijas jauniešiem ir mūsu iniciatīva. Mēs gribējām izveidot savu olimpiādi, kurā vajag domāt, saprast ekonomikas likumsakarības. Mūsu mērķis ir parādīt skolēniem, ka ekonomika ir aizraujoša joma. Tā ir mūsu ikdienas sastāvdaļa, tāpēc ir svarīgi būt ieinteresētiem ekonomikas norisēs, prast rīkoties ar finansēm. Tāpat arī mums pašiem un pasākuma atbalstītājiem bija svarīgi, ka dalība olimpiādē ir atvērta visiem Latvijas jauniešiem, ne tikai dažiem izredzētajiem,” uzsver viens no olimpiādes organizatoriem Rūdis Freipičs.  

 

Inženierekonomikas un vadības fakultātes bakalaura studiju programmas “Uzņēmējdarbība un vadīšana” direktore Līga Kamola, kas palīdzēja skolēniem organizēt pasākumu, informēja, ka olimpiāde tiek rīkota īsi pirms tradicionālās “Finanšu pratības nedēļas”, kuras norisi no š.g.18.-24.martam koordinē Latvijas Banka, uzsverot finanšu pratības kā 21.gadsimta kompetences nepieciešamību finanšu un citu mērķu sasniegšanai.  

Kopumā olimpiādē sacentās vairāk nekā 100 skolēnu no 10. līdz 12.klasei.  

Pasākuma norisi atbalsta Latvijas Banka, SEB banka, AS “Latvenergo”, Rīgas Izglītības un informatīvi metodiskais centrs, RTU inženierekonomikas un vadības fakultāte, RTU inženierzinātņu vidusskola, Valsts izglītības satura centrs un Vides izglītības fonds, kas nodrošina palīdzību pasākuma organizēšanā, kā arī balvas un dāvanas dalībniekiem.  

 

Olimpiāde tiek īstenota ar projekta “Atkritumi kā resursi Latvijā – Reģionālās ilgtspējas un aprites veicināšana, ieviešot atkritumu kā resursu izmantošanas koncepciju” (LIFE Waste To Resources IP, LIFE20 IPE/LV/000014) atbalstu, ko finansē Eiropas Savienības Life programma un Valsts reģionālās attīstības aģentūra. 

 

Olimpiādes rezultāti tiks publicēti, kā arī izsūtīti e-pastos tuvāko divu nedēļu laikā. Par balvu piešķiršanu un apbalvošanas ceremoniju informācija tiks paziņota drīzumā.